Waarom zou je zoon of dochter lid worden van een vereniging? Wat levert al dat gefeest, gedrink en gebral nu eigenlijk op? Waarom zou je je kostbare studietijd verdoen met tijd doorbrengen op een vereniging?

Dat soort vragen, daar zitten ouders vaak mee…

Laat ik iets vertellen over mijn tijd bij S.S.R.!
Toen ik ging studeren lag de studiedruk nog niet zo hoog als hij nu ligt. Echter, een studie geneeskunde vroeg om discipline en efficiënte tijdsinvulling. Lid worden van een vereniging leek daarmee niet te combineren en ik besloot mij niet direct in te schrijven. Mijn vroegere middelbare schoolvrienden en studiegenoten die zich wel inschreven hadden niet alleen plezier maar ontwikkelden zichzelf ook naast hun studie. Ik daarentegen kon niet mee en zat vaak alleen thuis, terwijl mijn vrienden naar ”de bar” gingen. Het jaar daarop heb ik mij dan ook direct ingeschreven en daarvan heb ik nooit spijt gehad.

Een studentenvereniging staat voor meer dan alleen gezelligheid, drinken en brallen. Van de buitenkant ziet het er zo uit, maar er zijn ook regels. Er is een grote sociale controle; studiegenoten helpen elkaar, je doet vaardigheden op door deel te nemen in een commissie, je leert samenwerken en je maakt vrienden voor het leven. Veel vriendinnen uit mijn S.S.R.-tijd zie en spreek ik nog regelmatig. Mijn partner heb ik ook op deze vereniging leren kennen en twee van mijn kinderen zijn nu in onze voetsporen bij S.S.R. getreden.

Tevens leer je (over)leven in een belangrijke fase van je leven en je leert mensen kennen die in datzelfde schuitje zitten. Voor deze levenslessen is het sociale verenigingsleven onontbeerlijk. Daarnaast is studeren een vak op zich en je leert dit ”on the job”, maar met hulp van je vrienden gaat dat leren een stuk sneller. Niet alleen wegwijs worden in het studeren, maar ook in het studentenleven gaat een stuk vlotter als je de kunst af kunt kijken van voorgangers. En die vind je vooral op een vereniging als S.S.R., een vereniging waar iedereen zichzelf kan zijn en dat is nu juist een voorwaarde als je uit de middelbare schoolbanken stapt en je veilige bekende leven gaat inruilen voor het grote avontuur dat studeren heet.

Lid worden bij S.S.R. raad ik iedereen daarom ook aan!

– Engelien Leentvier, lid geworden in 1984